Αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο

Αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο

Τα τελευταία έτη στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης και δεδομένων των χρεών που δημιουργήθηκαν εξ’ αυτής σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η αποποίηση της κληρονομιάς από τους κληρονόμους είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Επισημαίνεται ότι μετά το θάνατο κάποιου προσώπου όλη η περιουσία του περιέρχεται στους κληρονόμους του, που είναι είτε οι στενοί συγγενείς του, είτε αναφέρονται στην διαθήκη του.

Η κληρονομιαία αυτή περιουσία, αποτελείται από δύο κατηγορίες, και πιο συγκεκριμένα από το ενεργητικό και το παθητικό. Το ενεργητικό περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του θανόντος, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα, τα χρήματα, τα οχήματα κτλ. Από την άλλη πλευρά, το παθητικό περιλαμβάνει τα χρέη που μπορεί να είχε ο θανών όσο ζούσε, για παράδειγμα προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από δάνεια κτλ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 1847 του Αστικού Κώδικα « Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της. Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία Κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, η προθεσμία είναι ενός έτους ». Το ως άνω άρθρο εφαρμόζεται και όταν ο κληρονόμος είναι ανήλικος και συνεπώς και η αποποίηση του ανηλίκου πρέπει να γίνει επίσης εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Ωστόσο, αυτό που είναι πολύ σημαντικό και οι περισσότεροι γονείς δε το γνωρίζουν είναι ότι η αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικο γίνεται υποχρεωτικά μόνο κατόπιν έκδοσης δικαστικής απόφασης από το αρμόδιο Δικαστήριο και όχι με απλή δήλωση στο Δικαστήριο όπως γίνεται για τους ενηλίκους. 

Για τον λόγο αυτό εφόσον οι κληρονόμοι του θανόντος έχουν ανήλικα τέκνα, θα πρέπει αμέσως μετά την δική τους αποποίηση να απευθυνθούν σε κάποιον δικηγόρο προκειμένου να εκκινήσει τις διαδικασίες της έκδοσης δικαστικής απόφασης για την άδεια αποποίησης του ανηλίκου τέκνου τους, μέσα στην τετράμηνη προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. Και τούτο διότι αν παρέλθει η ως άνω προθεσμία και δεν έχει γίνει αποποίηση της κληρονομιάς από το ανήλικο δυνάμει της εκδοθείσας δικαστικής απόφασης, τότε το ανήλικο τέκνο θεωρείται δυστυχώς κληρονόμος του θανόντος με όλες τις συνέπειες που το ζήτημα αυτό συνεπάγεται.